Мектеп оқушысына тамақтану жөнінде берілетін кеңестер!
Сенің тағамын ет, балық пен сүт өнімдерінен, нан мен жармадан, көкөніс пен жемістерден құралу керектігін есіңнен шығарма.
Денсаулығың үшін ақуыздар, майлар мен көмірсулар, баға жетпес аминқышқылдары, дәуірмендер, май қышқылдары, минералдар мен микроэлементтер сияқты нәрлі заттардың дұрыс үйлесуі маңызды.
АҚУЫЗДАР
Ақуызды күнделікті 75-90 г тұтынуың керек, оның ішінде 40-55г жануар текті ақуыз.
Ас үлесінде келесі өнімдер болуы қажет:
Сүт немесе қышқыл сүтті сусындар;
Сүзбе;
Ірімшік;
Балық;
Ет өнмдері;
Жұмыртқа.
МАЙЛАР
Майды тұтыну мөлшері тәулігіне 80-90г
Күн сайын:
Сары май;
Өсімдік майын;
Қаймақ ұн.
ӨМІРСУЛАР
Тәуліктік көмірсу мөлшері 300-400г.
Ас мәзіріндегі маңызды азық-түліктері:
Нан;
Жармалар;
Картоп;
Бал;
Кептірілген жемістер.